Koloidna srebrna voda i akne

 Koloidna srebrna voda može biti ključna u liječenju protiv akni 


Akne su poznate po svojim neuglednim i ponekad bolnim fizičkim simptomima (koji čak mogu dovesti do negativnih psiholoških efekata). Put do čiste kože dug je, s prikladnim režimima koji često uključuju jake aktivne sastojke, tretmane u ordinaciji, suplemente i lijekove na recept poput spironolaktona ili Accutane-a za upravljanje najtvrdokornijim probijanjem (poput hormonskih ili cističnih akni). Da ne spominjem, oslanjanje pandemijske ere na maske za lice pojačalo je pritužbe pacijenata na provale mnogih estetičara i dermatologa, jer su čak i oni s povijesno čistom kožom postali žrtve.


Stručnjaci napominju da postizanje prave rutine proizvoda za borbu protiv akni za vaš životni stil i tip kože može biti nešto kao uravnoteženje. Aktivni sastojci koji se bore protiv akni, poput retinola i benzoil peroksida, mogu pretjerano isušivati ​​kožu, nagrizati kožne barijere i narušavati mikrobiom korisne flore kože. Kao rezultat, prekomjerna upotreba oštrih aktivnih sastojaka i tretmana riskira pogoršanje upale, crvenila i erupcija na koži, istovremeno oslabljujući prirodnu odbranu kože protiv bakterija, patogena i agresora iz okoline. To za vas znači više rasplamsavanja i duže vrijeme prije nego što vidite opipljive rezultate.


Stoga je cilj uspješno liječiti vanjske uzroke akni uz poštivanje bioloških funkcija kože. To zahtijeva pronalaženje načina za sprečavanje širenja bakterija koje doprinose aknama, a da ne doprinose upali ili narušavanju kožne barijere ili mikrobioma. Zbog toga smo toliko uzbuđeni zbog nedavnog usvajanja topičnog koloidnog srebra u industriji ljepote kao dodatnog sastojka - samo bi moglo držati ključ za nježnije liječenje akni.



koloidna srebrna voda akne


 

Koloidna srebrna voda

Koloidna srebrna voda se  koristila za lokalne upotrebe i za zarastanje rana od strane Hipokrata, poznatog i kao oca medicine“, kaže doktorica naturopatske medicine iz Los Angelesa i dr. Nadia Musavvir sa sjedištem u Čikagu. Drevne funkcije sastojka uključivale su upotrebu kao prirodni konzervans, antibiotik i ljekovito sredstvo.


"Izraz" koloidno srebro "odnosi se na čestice srebra različitih mikro veličina koje su suspendovane u demineralizovanim ili drugim vodenim rastvorima koji se raspršuju na većoj površini", kaže dermatolog certificirani sa odbora, dr. Ava Shamban, osnivač kompanije AvaMD. 

Pa kako tačno djeluje antimikrobna aktivnost? Dr. Shamban objašnjava da je vjerovatno da se nanočestice srebra prikače za proteine ​​na ćelijskom zidu bakterija, prodirući tako u ćeliju, remeti njen metabolički proces i uništavaju bakterije. Na taj način koloidno srebro pomaže u kontroli razmnožavanja bakterija - jednog od primarnih uzroka akni.


Liječenje i prevencija akni


"Koloidno srebro ima brojne osobine koje ga čine dobrim sastojkom za upotrebu kod akni i kože sklone probijanju", kaže dermatologinja sa certifikatom odbora dr. Jeannette Graf, dr. Med., Asistent kliničkog profesora dermatologije u Medicinskom centru Mount Sinai u New Yorku . "Njegova antibakterijska i protuupalna svojstva čine ga izvrsnim dodatkom za upalne i hormonalne akne i rozaceju, te smiruje iritaciju kože često povezanu s aknama." Dr. Graf napominje da su proizvodi koji ostaju na nogama (tj. Serumi, magle za lice, tretmani na licu mjesta, hidratantne kreme) najučinkovitiji, ali srebro se može koristiti i u proizvodima koje brišete, poput sredstava za čišćenje. Mikro čestice srebra ne samo da tretiraju aktivne akne, već mogu i preventivno raditi na održavanju čiste kože prilikom redovnog nanošenja, zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima.


A budući da ugrožavanje mikrobioma kože ili kožne barijere može pogoršati upalu i dovesti do daljnjeg izbijanja, koloidno srebro nudi nježnu i neometanu alternativu oštrijim mogućnostima protiv akni na tržištu. "Uzimanje u obzir integriteta mikrobioma kože prilikom liječenja akni i zagušenja najvažnije je", kaže Melanie Grant, stručnjakinja za kožu i poznata facijalistica zvijezdama poput Rosie Huntington-Whiteley. "Srebro nudi nježni, ne-uznemirujući element na vašem kućnom repertoaru za liječenje koji poštuje zdrave funkcije kože i rješava mrlje u njihovom uzroku."


Ova preventivna i protuupalna svojstva sada koriste brendovi u obliku tekstila, poput jastučnica, peškira, krpa, plahti i platnenih maski za lice. „Plijesan, prljavština i drugi mikrobi koji se kriju u nečistim peškirima mogu biti nevjerovatno upalni za ten, posebno za one koji smo skloni crvenilu, ekcemu ​​i dermatitisu“, kaže Grant. Ona preporučuje brend Resorè, čiji ručnici koriste tehnologiju Silverbac za inhibiranje rasta bakterija i mikroba ugrađivanjem iona srebra - koji su, kako je već rečeno, nabijeni atomi koji se emitiraju iz srebra, a za koja neka istraživanja sugeriraju da odražavaju baktericidno djelovanje supstance. Iako se razlikuje od koloidnog srebra (koje je po definiciji vodena otopina dodana u njegu kože), koristi istu tehnologiju.


Ali prava ljepota snage koloidnog srebra kao tretmana protiv akni svodi se na njegovu pomoćnu održivost, što znači da se dobro igra s drugima. "Ne smatram da je to nužno bolje od ostalih tretmana protiv akni, ali ima jedinstvene prednosti", kaže dr. Shamban. "Jedinstven je po tome što ne narušava barijeru kože niti mikrobiom kože, dok pokazuje određenu efikasnost u poboljšanju akni." Iako je dovoljno nježno igrati glavnu ulogu u holističkim i zelenim režimima, koloidno srebro se također može sigurno koristiti zajedno s kozmetičkim sredstvima i ostalim sastojcima za borbu protiv akni i za umirenje kože, kao što su alfa hidroksi kiseline, salicilna kiselina, niacinamid i hijaluronska kiselina, da spomenemo samo neke. To znači da ga dodavanje vašoj ustaljenoj rutini njege kože može dati dodatno antimikrobno, protuupalno pojačanje, umanjeno za bilo kakvu dodatnu iritaciju.


 Kako koristiti srebrnu vodu u borbi protiv akni


Iako se koloidno srebro može pohvaliti ljubiteljima koji uključuju dermatologe i holističke estetičare - koji predstavljaju škole mišljenja s ponekad oprečnim pristupima liječenju - ono dolazi s nekim upozorenjima. Svi naši stručnjaci naglašavaju da ga treba koristiti samo lokalno, a nikako ga ne smijemo uzimati ili uzimati kao dodatak jer se u izuzetno rijetkim slučajevima može dogoditi argirija - stanje koje vašu kožu nepovratno plavi - ali samo uz izuzetno visoke doze koloidnog srebra. Stoga se pridržavajte aktuelnih srebrnih opcija i bit ćete sigurni!


Koloidno srebro možete nanositi na kožu u vidu spreja , kreme ili obloga natopljenim srebrnom vodom.Budući da je konzumiranje srebrne vode bezbijedno , znači da ne možete dobiti nikakve negativne posljedice upotrebom srebrnih preparata. Tako da savjetujemo da ponavljajte tretman kad god ste u prilici.