Srebro i naš organizam

Savremena istraživanja ruskuh naučnika su rezultirala to da na 100 grama suhe mase organizma imamo 0,02 mg srebra, znaci srebro je mikroelement naseg otganizma.

Najveća koncetracija srebra u našem organizmu je u tkivu velikog mozga, jezgrima nervnih ćelija, žlijezdama endokrinog sistema te spoljnim dijlovima oka i kosti.
Pomenuli smo da je srebro strukturma jedinica našeg organizma zatim učestvuje kao katalizator u razmjeni materije i kao takav se troši. Da bi se  nadoknadilo srebro u našem organizmu potrebno je dnevno uzimati 0,088 mg.

Kao i ostale mikroelemente i srebro unosimo putem hrane i vode za piće. Postavlja se pitanje, da li mi usljed ovakvog razvoja industrijske poljoprivredne proizvodnje i masovnog korištenja vještačkog đubriva unosimo dovoljne količine srebra u naš organizam ? Odgovor je ,sigurno da ne uzmamo dovoljne količine srebra.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije danas čovjek preko hrane i vode unese samo 0,007 mg srebra dok je nekad bilo u rasponu od 0.02 mg do  0,08 mg, što je argument da današnji čovjek ima hronični nedostatak srebra u organizmu pa morao bi da ga uzima u obliku mineralnih dodataka jelima.






Istraživanja su potvrdila da prisustvo srebrnih čestica u organizmu potiče organizam  na proizvodnju imunoglobulina  ,fagocita  i T-limfocita, što su najznačajnije komponente imunog sistema organizma.